Gastfotograaf | Bas Alstadt

Door | 8.4.15 Laat een reactie achter
Ik zal me om te beginnen even voorstellen. Mijn naam is Bas Alstadt en ik ben 23 jaar. Ik studeer verpleegkunde aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en zit nu in het laatste jaar. Mijn droom was om te vliegen bij de luchtmacht, maar daar ben ik helaas voor afgekeurd.
Foto’s kijken en maken heb ik altijd leuk gevonden en begin 2008 heb ik een uitgebreide compactcamera gekocht en ben toen ook echt begonnen met fotograferen. Dit beviel zo goed dat ik in juli 2009 mijn eerste spiegelreflex kocht, een Canon EOS1000D uiteraard met kitlens en een Tamron 70-300mm. Ik heb geen cursus gevolgd, maar heb wat tips van mijn vader gekregen en heb verder mezelf alles aangeleerd. Veel opgezocht op internet en daar gewoon zelf mee gaan oefenen. Er is voor mij nog genoeg te leren, maar tot nu toe ben ik zelf erg tevreden met de foto’s die ik maak.


Vanwege mijn interesse voor de militaire luchtvaart was dat ook het voornaamste onderwerp dat ik in het begin fotografeerde. Ik was regelmatig te vinden op de spottersplekken bij vliegbasis Volkel en inmiddels heb ik ook al heel wat foto’s van militaire kisten in m’n archief.Nadat ik met mijn studie begon had ik niet meer altijd even veel tijd en ben ik vaak de natuur dicht bij huis in gegaan. En in de natuur ben ik nu ook regelmatig te vinden. Door het fotograferen ben ik anders naar de natuur gaan kijken en die ook nog meer gaan waarderen,  want wat is de Nederlandse natuur mooi! Daarnaast ga ik af en toe naar Schiphol om daar de grote metalen vogels op de plaat te zetten.


’s Ochtends vroeg op pad op de Veluwe; heerlijk!

Door de jaren heen is mijn uitrusting ook langzaamaan uitgebreid. Ik heb sinds eind 2012 een Canon EOS600D. Verder heb ik de Canon 18-55mm kitlens, 50mm 1.8 en  75-300mm en een Sigma 50-500mm. Die laatste is een behoorlijke lens met een gewicht van 1,8kg, maar ik gebruik hem graag voor zowel vogels als voor de luchtvaart.  Verder beschik ik over een stevig statief, twee externe flitsers en nog wat losse filters.


Zonder statief had ik bovenstaande foto’s nooit kunnen maken.

Sinds kort beschik ik over Photoshop Elements 12, waarin ik mijn foto’s nog wat probeer te verbeteren zodat ze de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen. Het liefst schiet ik de foto zo goed mogelijk waardoor nabewerking zo min mogelijk nodig is. Toch is het prettig om achteraf de hooglichten en het contrast bijvoorbeeld nog wat aan te kunnen passen.

Soms geeft wat verder bewerken ook een leuk resultaat.

Voor mij is fotografie vooral ontspanning. Mijn studie is behoorlijk pittig en het is dan heerlijk om een paar uurtjes met de camera op pad te gaan. Sinds dit jaar heb ik ook mijn eigen website (www.basalstadt-fotografie.nl) en probeer ik wat opdrachten te krijgen zodat ik extra ervaring op kan doen.

Mijn ultieme fotodroom is twee weken terug eigenlijk uitgekomen, een ijsvogel goed op de foto zetten. Ik ben helemaal uit m’n dak gegaan toen dat was gelukt, maar inmiddels wil ik al weer meer; het mannetje en vrouwtje samen op de foto…


Eindelijk! Een ijsvogelmannetje, zelfs met kuitschietend stekelbaarsje.

Verder lijkt het me fantastisch om ooit een boek samen te stellen met daarin mijn mooiste foto’s voorzien van het verhaal erachter. Dat lijkt me erg leuk, want meestal maak ik een foto niet zomaar 1,2,3. Bij de meeste foto’s die ik maak weet ik nog precies waar en wanneer dat was, met wie ik was en hoe en waarom ik die foto juist op die manier heb gemaakt.


Ik heb 20 minuten staan wachten voordat ik deze brug in Brugge op de foto kon zetten. Ik wilde hem per se zonder voetgangers of fietsers op de foto.

Een foto waar ik trots op ben, heb ik gemaakt tijdens de afscheidsvluchten van de MD-11 van KLM. Een prachtige en typische kist met ‘haar’ derde motor in de staart. De hele ochtend was het bewolkt en redelijk donker. Terwijl ze vlak voor de baan hing kwam toch de zon nog door en heb ik onderstaande foto gemaakt. Geweldig licht, prachtige kist, mooie hoek; ik ben er ontzettend blij mee! Hij hangt dan ook mooi ingelijst in huis.


Mochten jullie meer foto’s willen zien, dan kunnen jullie naast mijn site www.basalstadt-fotografie.nl ook kijken op flickr.com

Nieuwere post Oudere post

0 reacties: