Fotografieles | Witbalans, oranje foto's zijn verledentijd

Door | 16.2.15 1 reactie

Witbalans, wat weet jij daar eigenlijk van en verander je de witbalans instelling eigenlijk ooit op je camera? Ik had hem in eerste instantie altijd op automatisch staan maar sinds ik weet hoe veel verschil witbalans kan maken let ik er steeds meer op. Natuurlijk kan je dit bij het bewerken van je foto (als je RAW schiet) aanpassen maar dit kan ook tijdens het fotograferen.

Je hebt verschillende soorten instellingen qua witbalans, op mijn camera (de canon 600D) zijn dat vlnr: Auto, Daglicht 5200k, Schaduw 7000k, Bewolkt 6000k, Kunstlicht 3200k, Wit TL licht 4000k, Flitser en Custom. De K staat voor Kelvin, hierin wordt de kleurtemperatuur meestal uitgedrukt.


Zelf vind ik witbalans vooral voor foto's die ik binnen maak erg handig, van producten bijvoorbeeld maar ook mensen. Je kan een hele andere sfeer creëren met het aanpassen van je witbalans. Ik heb informatie gezocht over hoe je witbalans het beste kunt uitleggen, op Zoom kwam ik het volgende tegen:

Fotograferen is schrijven met licht. Maar wat we vaak niet realiseren is dat elke vorm van licht een andere kleur heeft. Zo is de zon op het midden van de dag veel 'witter' dan aan het einde. Onze hersenen corrigeren deze verschillende kleuren dus voor ons is een tl-lamp net zo 'wit' als een gloeilamp. In de camera gebeurt dat niet. Wil je waarheidsgetrouwe foto's maken is het belangrijk om dit te realiseren en zul je zelf de kleuren moeten aanpassen.

Goed om te onthouden 
Hoe warmer het licht (geel/rood), hoe lager de temperatuur. Hoe kouder het licht (blauw), hoe hoger de temperatuur. Kaarslicht of gloeilamp zijn warme kleuren, middagzon of schaduw zijn koude kleuren. Met de witbalans compenseer je deze kleuren.Custom witbalans 
Zelf heb ik een witbalans dop, deze bevestig je op  de lens van je camera in plaats van je lens dop. Wat je dan moet doen is je camera richten op de lichtbron dat op het onderwerp valt,  maak een foto met de dop op de lens. Je krijgt een witte foto, ga naar de witbalans opties van de camera en selecteer dan de foto die je zojuist gemaakt hebt. En ta-da je zelf 'gemaakte' witbalans instelling.

Tip
Ben je bezig met avond- of nachtfotografie en fotografeer je iets met lichten? Kijk dan eens wat de verschillende soorten witbalans met je foto doen!
Nieuwere post Oudere post

1 opmerking:

  1. ik heb hem zo vaak op auto staan.. behalve als ik in de studio bezig ben! Zelf witbalans maken is echt handig! Je kan het ook gewoon op een witte muur of een papiertje doen!

    BeantwoordenVerwijderen