Photoshop Tutorial | Van een gewoon bos, naar een sprookjesbos

Door | 29.1.15 5 reacties
Vandaag weer eens een tutorial! Ik laat je zien hoe je groen bos in een roze bos kan omtoveren. (of in elke andere kleur natuurlijk) deze tutorial ben ik een hele tijd geleden op YouTube tegengekomen en hoewel ik deze tutorial al we heb gedaan, heb ik hem nog nooit aan jullie laten zien!


Om te beginnen neem je natuurlijk een foto waarbij je een kleur wilt veranderen, het leukste is een foto gemaakt in het bos. Je kan hier ook een leuk spooky of juist sprookjes effect mee creëren. Ik heb voor onderstaande foto gekozen en ga dus voor een roze bos.


Kopieer je achtergrond zodat je er 2 hebt. Als je nog aanpassingen wil doen aan de foto zoals contrast en helderheid kan je dat gewoon vooraf doen en dan gaan we beginnen aan de kleur! Ga naar Afbeelding -> Aanpassingen -> Kleurtoon/verzadiging (cmd + U) en speel hiermee tot je de gewenste kleur voor (in dit geval) je bos hebt gevonden.


Zoals je ziet zijn de personen op de foto nu ook van kleur veranderd, hier gaan we wat aan doen!
Ga naar Venster -> Historie hierin zie je de stappen die je hebt gedaan. Klik nu de stap VOOR de Kleurtoon/verzadiging aan.


Ga nu naar je historiepenseel (Y) en zet de hardheid op ongeveer 65%. Ga nu met je penseel over de delen waarvan je wil dat ze hun oorspronkelijke kleur houden, in dit geval de personen op de foto.


Het maakt niets uit als het niet helemaal netjes gaat en je af en toe uitschiet, dit kan je weer bijwerken. Als je klaar bent gaan we dat ook doen! Ga weer terug naar "Historie" en klik nu op Kleurtoon/Verzadiging. Nu kun je precies het omgekeerde van net doen. Dus ga weer naar je historiepenseel, zoom in en ga over de delen waar je een beetje bent uitgeschoten om de kleur weer terug te halen tot je tevreden bent met het resultaat. Dicht bij de randen kun het het best voor een lage dekking gaan (rond de 20%)


Zelf had ik nu nog een aantal dingen waarvan de de oorspronkelijke kleur meer uit wou laten komen, de bomen op de achtergrond bijvoorbeeld en de boomstam op de grond die nu ook nog roze is. Dit heb ik opgelost door weer even terug te gaan naar historie en de actie VOOR Kleurtoon/verzadiging aan te klikken (in mijn geval dus Laag dupliceren) gebruik opnieuw je historiepenseel, maar dit keer wel op een lagere dekking (rond de 20%) en haal de kleur terug in bijvoorbeeld de bomen. Hierdoor ziet het er ook echter uit (voor zover dat kan haha) en blend alles een beetje meer in elkaar waardoor het beeld krachtiger wordt.


Tot slot kun je nog naar Afbeelding -> Aanpassingen -> Selectieve kleur. Hiermee kan je kleuren meer of minder uit laten komen. Ik heb bijvoorbeeld magenta iets omhoog gegooid zodat het gras nog meer een roze kleur krijgt.


En onderstaande foto is mijn resultaat, met nog een beetje bewerking hihi. Ik ben benieuwd wat je van deze tutorial vond. En mocht jij deze tutorial nou ook gaan doen, laat je dan ook jouw resultaat zien?

Nieuwere post Oudere post

5 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor dit bericht!! Altijd leuk om weer wat uit te proberen in Photoshop!


  Groetjes van Ellebel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je er wat aan hebt! Het resultaat laten zien mag altijd ! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zo creatief bezig zijn met Photoshop!
  Ik baal altijd zo dat ik zo slecht ben in het selecteren/ dingen uitgummen (beter gezegt: ik heb er nooit het geduld voor haha)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hee herkenbaar! Ik heb dat ook vooral als ik die selectietool gebruik. Maar deze manier is wel vele male sneller vind ik zelf ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. grappig gedaan! ik vind dit soort dingen altijd zo leuk om mee te spelen!

  BeantwoordenVerwijderen