ND Variable Filter

Door | 3.10.14 2 reacties

ND staat voor Neutral Density wat weer Neutrale dichtheid betekend. Maar men noemt het ook een grijsfilter. Dit soort filters worden vooral gebruikt om overdag foto's met een lange sluitertijd te maken. Dus als er genoeg licht is, en je helemaal geen lange sluitertijd nodig hebt, maar je toch een effect wil creëren met een lange sluitertijd is dit wat je nodig hebt! Bijvoorbeeld van stomend water, bewegende wolken of rijdende auto's.


Je hebt verschillende soorten grijsfilters. Deze is variabel, je kan hem ronddraaien en daarmee verander je de hoeveelheid licht dat binnenkomt. Wat ook handig is voor bijvoorbeeld filmen. Stel je loopt, terwijl je aan het filmen vent van binnen naar buiten. Normaal moet je dan de sluitertijd/diafragma aanpassen maar als je een variabele grijsfilter heb hoef je daar alleen maar aan te draaien om de hoeveelheid licht wat binnen komt aan te passen.Zelf heb ik hem helaas nog niet goed kunnen uittesten. Ik heb het een keer geprobeerd bij een beekje waarbij het water elke keer als ik mijn foto maakte amper bewoog haha. Maar door de onderstaande foto krijg je een goed beeld van de verschillende standen en werking van deze filter. Heb jij ook filters voor je lens?
Nieuwere post Oudere post

2 opmerkingen:

  1. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat! Ik heb alleen een setje met close up filters voor mijn 50mm lens.. leuk speelgoed.. Wil nog wel graag een grijsfilter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaa close-up filters zijn erg leuk. Binnenkort komt er nog een artikel over een ander soort grijsfilter

    BeantwoordenVerwijderen