Fotografieles | Camera standen

Door | 15.10.14 4 reacties
Toen ik net begon met fotograferen, deed ik dit eigenlijk alleen maar in de A-DEP stand. Lekker makkelijk, want dan hoefde ik niets zelf in te stellen de camera deed dat gewoon voor me. Nu fotografeer ik bijna alleen nog maar in de M (manual) stand. Bij deze stand kan je alles zelf instellen wat een hoop aan je foto's kan verbeteren. Omdat ik eerst (ook) niet wist waar al de verschillende standen voor stonden leg ik ze vandaag uit!


De afbeeldingen spreken meestal regelijk voor zich, dit zijn allemaal standen waarbij je niets zelf hoeft in te stellen, van links naar rechts: Portret, Landschap, Macro, Sport (waar vooral mee bedoeld wordt snel bewegende objecten/mensen) en de nachtstand. 

A-DEP - Staat voor 'Auto-Depth of field' wat weer automatische scherptediepte betekend. Er wordt in deze modus automatisch scherp gesteld op objecten op de voor- en achtergrond. Het diafragma dat voor de benodigde scherptediepte nodig is wordt automatisch ingesteld. Ook de sluitertijd wordt in deze modus voor je bepaald.

M - De manual/handmatige modus. Bij deze stand kun je zowel de sluitertijd als diafragma zelf instellen. Je hebt de belichting van je foto's dus helemaal zelf in de hand.

Av - In deze modus kun je de scherpte diepte aanpassen. Dit betekend dus dat je de diafragma zelf kunt instellen. De rest wordt automatisch gedaan.

Tv - Wordt aangeraden bij actie foto's. In deze modus kun je zelf de sluitertijd aanpassen. Als voorbeeld onderstaande foto van Canon. Een optie is dus om een bewegend beeld te 'bevriezen'.

P - Eerlijk gezegd heb ik nog nooit met deze modus gewerkt, ik wist dus ook niet precies wat deze modus deed, wat blijkt: De camera stelt automatisch de sluitertijd en het diafragma in die het beste bij de helderheid van het onderwerp passen. Ik vind het een beetje dubbel op maar misschien komt dat doordat ik nog nooit in deze modus foto's heb geschoten haha.

Waar ik nu heel benieuwd naar ben is in welke modus jullie schieten, en waarom?


Nieuwere post Oudere post

4 opmerkingen:

 1. ik schiet vrijwel alleen maar in de M stand.. Heel af en toe in de sportstand, om te kijken welke instelling eigenlijk praktisch is om vervolgens weer op de m stand verder te gaan haha!
  Handige uitleg zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eva Jeweetwelwie15-10-2014 19:01

  Handige uitleg!

  Liefs,
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen