Tutorial | Photoshop Action maken

Door | 25.7.14 6 reacties
Een action maken in Photoshop is super handig en heel erg makkelijk. Al eerder liet ik je zien hoe je een action gebruikt, vandaag laat ik zien hoe je er zelf een maakt. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld wil dat meerdere afbeeldingen hetzelfde formaat krijgen, of hetzelfde effect. Je doet het 1x en bij de rest van de foto's hoef je alleen maar op de gemaakte action te drukken, de rest gebeurd dan vanzelf.


Let op: als je actions maakt of download houd er dan rekening mee dat je 'basis' layer meestal Achtergrond of Background heet. Vanuit hier wordt gewerkt, dus als je de layer een andere naam hebt gegeven kan de action hem niet vinden.


Door op alt + F9 te drukken op je toetsenbord kom je bij actions/handelingen. Voor de handigheid gebruik ik in deze tutorial het woord actions. Bedenk nu war voor action het moet worden. Ik gebruik voor het voorbeeld een action die een foto zwart/wit maakt. Maar je kan het echt voor ALLES gebruiken.


Klik op de bladzijde met vouw (naast de prullenbak) 'nieuwe action' zodat dit scherm tevoorschijn komt. Geef je action een naam, geef aan bij welke set hij toegevoegd moet worden (als je dit nog nooit hebt gebruikt heb je er waarschijnlijk maar 1, eventueel kan je zelf een nieuwe set aanmaken) en geef hem eventueel een functietoets. Dit houdt in dat als je bijvoorbeeld op F6 drukt de action gestart wordt. Druk daarna op opnemen.


Nu begint de pret. Zie je dat rode rondje? Dit betekend dat je een action aan het opnemen bent. Stel je wil 10 foto's op dezelfde manier zwart/wit maken. Dan doe je dat nu bij deze foto, gewoon alle handelingen die daarvoor nodig zijn doe je. Zodra je foto naar wens is, en je dus klaar bent druk je op de stop knop. Nu is de action opgeslagen.


Hier boven zie je de action die ik zojuist gemaakt heb. Het enige wat je nu bij de andere foto's hoeft te doen is op de action klikken en dan de play button. Voor je ogen gebeuren de handelingen die je zojuist hebt gedaan bij de andere foto, alleen nu is er maar 1 klik voor nodig, super handig dus!

Dit is natuurlijk een klein voorbeeld maar je action mag echt ontelbaar veel handelingen bevatten. Als er iets fout gaat hoef je ook niet overnieuw te beginnen je drukt gewoon op cmd of ctrl Z en gaat verder.

Heb jij ooit zelf een action gemaakt, of ben je het nu van plan te doen?Nieuwere post Oudere post

6 opmerkingen:

 1. Ik zou het graag willen gebruiken, maar ik heb Photoshop Elements 2.0. Die is echt heel oud en daarmee kan ik volgens mij geen actions maken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. super handig dit! ik ga het toch maar eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het klopt inderdaad dat je niet standaard in Photoshop Elements 2.0 actions kan gebruiken. Er bestaan echter wel add ons die ervoor kunnen zorgen dat je wel actions kan gebruiken. Ik las er hier wat over http://graphicssoft.about.com/od/pselements/qt/actions.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oo, super! Ik ga me er eens in verdiepen als ik terug ben van vakantie. Dankje voor de tip

  BeantwoordenVerwijderen