De Bedelaar | De mooiste foto van Siham

Door | 30.7.14 1 reactie
Een paar maanden terug ben ik op vakantie geweest in Marokko. We verbleven in een stad genaamd Taza en genoten volop van de omgeving, het zonnetje en de leuke marktjes. De grootste markt, genaamd El-Aharaj, was via een enorme trap over een berg te bereiken. Tegen het einde van mijn vakantie besloot ik deze tocht omhoog af te leggen. Deels omdat ik benieuwd was naar de markt, deels omdat ik waanzinnig veel zin had om allerlei mooie foto's te schieten van de omgeving. Vanaf de top van de berg had ik namelijk een ontzettend mooi uitzicht over de hele stad. Werkelijk waar prachtig!

Tijdens het lopen leek er geen einde te komen aan de talloze treden die zich sierden over de berg. Mijn voeten stribbelden dan ook zwaar tegen, maar mijn hart was nieuwsgierig naar alles wat er op het topje van de berg te aanschouwen zou zijn. Dus zette ik door en stopte zo nu en dan alleen om met een grote zucht te genieten van het uitzicht. Toen ik het einde naderde, trof ik een monument. Een overdekking waardoor de laatste stappen van de tocht gezet moesten worden om uiteindelijk de markt te kunnen bereiken. En dit... dit was toch wel een heftig stukje.

Nietsvermoedend stapte ik het monument binnen om vervolgens een oude man bedelend op de grond aan te treffen. Omdat het zo donker was, had ik hem in de eerste instantie niet gezien. Vrijwel meteen ging er een steek door mijn hart. Ik vind het vreselijk om bedelaars tegemoet te komen, maar deze man... ik had er gewoonweg geen woorden voor. Vanzelfsprekend heb ik hem wat gegeven.
De man zette mij aan het denken. Ik heb in Nederland meer dan eigenlijk nodig is: ik geniet welvaart, educatie en gezondheid. Dag in, dag uit. Het is dan des te meer confronterend om dit soort dingen mee te maken... je kunt er niet omheen. Het ene moment schiet je foto's met een dure camera, het andere moment sta je face-to-face met een bedelaar die letterlijk niets heeft. Een 'reality check'.

In Marokko zijn de verschillen tussen rijk en arm heel goed merkbaar. Ben je rijk, dan ben je daar ook goed rijk: dure mercedes, villa aan de kust, privéschool. Het tegenovergestelde geldt voor de armen: geen baan, geen geld, geen huis. Marokko draait er niet om heen. Waar je daar ook bent, je komt de keiharde waarheid tegen. Niets wordt verbloemd: het is zoals het is. Dat maakt Marokko puur, real en... mooi. Mooi omdat Marokko je doet nadenken over je eigen leven. Het remt de verlangens en zuivert de geest. Je probeert je 'beste ik' te zijn en deinst niet terug voor de realiteit. Je stapt naar voren, in plaats van er met een grote bocht omheen te lopen.... je wordt een beter mens.

Eenmaal weer terug in het hotel aangekomen, bekeek ik de foto's die ik die dag geschoten had. De bovenstaande foto kwam al snel op het schermpje tevoorschijn. Ik was er niet eens van bewust dat ik toen deze foto had geschoten! Minutenlang keek ik gebiologeerd naar de afbeelding. Het was alsof ik in het verdriet van de man werd meegezogen via dat hele, kleine schermpje. De hoeken van mijn ogen begonnen te prikken en algauw kreeg ik een brok in mijn keel. Ik werd emotioneel en knipperde wat onnozel met mijn ogen. Te laat, want er rolde al een onschuldige traan over mijn wang. Ik huilde, omdat ik het oneerlijk vond en bovendien voelde ik me zelfs een klein beetje schuldig... Waarom zit hij daar? Waarom niet ik?

Regelmatig flitsen mijn gedachtes terug naar dit bijzondere moment in mijn leven. Kijkend naar deze afbeelding, realiseer ik me maar al te goed hoe belangrijk het wel niet is om de kleine dingen in het leven te waarderen. 

--------

Siham, bedankt dat je het verhaal achter deze mooie foto wou vertellen.
Wil jij ook jouw mooiste foto laten zien? Bekijk hier de regels en stuur je foto in! Nieuwere post Oudere post

1 opmerking: