Gastfotograaf | Luuk

Door | 24.6.14 2 reacties
In dit artikel laten hobby, professioneel, amateur en alle andere soort fotografen hun werk zien en verhaal horen! Je komt er bijvoorbeeld achter met welk apparatuur ze werken en wat ze het liefst fotograferen! Vandaag zie je het werk van Luuk wil jij ook als gastfotograaf op mijn blog staan? Kijk dan voor meer informatie op gastfotografen gezocht

Mijn naam is Luuk, 29 jaar oud en ik fotografeer al zo ongeveer mijn hele leven. Dat begon al toen ik heel jong was, uiteraard toen nog analoog. Toen ik opgroeide, studeerde en aan een carriere begon (ik werk als manager in de publieke sector) ben ik een tijd lang minder met fotografie bezig geweest.

Ruim twee jaar geleden kreeg ik weer zin om serieus te fotograferen en zo serieus dat ik niet alleen voor mijzelf, maar ook voor anderen foto’s kan maken. Ik ben toen, als ‘herintreder’ in de fotografie, weer vanaf nul begonnen dit keer digitaal. Nu, twee jaar hard werken verder, ben ik inderdaad zo ver dat ik gevraagd word om foto’s te maken. Ben ik daarmee ‘professional’? Dat weet ik niet - niet als dat betekent dat ik er van kan leven want ik heb nog gewoon (en met plezier) een fulltime baan. En al zeker niet als het impliceert dat ik niets meer te leren heb. Ik leer nog iedere dag bij! Dat is een van de leukste kanten van de fotografie: er is altijd wel een nieuw onderwerp te verkennen of een nieuwe techniek om je eigen te maken. De uitdaging blijft groot.

Wat fotografeer je het liefst, en waarom?
Toevallig stond er gisteren een hele leuke quote van Jennifer Barton op Facebook: “The art of photography is to make that which seems unbeautiful, beautiful”. Daar ben ik het wel redelijk mee eens. Het geeft ontzettend veel voldoening om een onderwerp zo op de foto te zetten dat de kijker zegt: “Goh, ik wist eigenlijk niet dat dit zo mooi of bijzonder is!” Bij opdrachten gaat het voor mij dan vaak om mensen in hun context, om hun verhaal. In vrij werk maak ik veel detailfoto’s en heb ik zelf ook veel plezier in het maken van macro’s. Het zijn vaak juist de kleine dingen die op het eerste gezicht over het hoofd gezien worden, maar de kijker een bijzondere kant van het onderwerp kunnen laten zien. Wat voor apparatuur gebruik je om te fotograferen?
Ik vind allereerst dat de kwaliteit van de apparatuur niet de impact van de foto bepaalt, maar de fotograaf. Een beperking in de apparatuur vind ik eerder een uitdaging dan een probleem en het is heel goed mogelijk om met beperkte middelen een goede foto te maken. Dat gezegd hebbend: goede spullen helpen wel. Ik gebruik een Nikon D610 full frame camera en merk tijdens het fotograferen dat ik de beschikking heb over een groot dynamisch bereik en ik met zeer hoge iso-waarden kan werken. Dat helpt om in uiteenlopende situaties goede foto’s te maken. Ik gebruik overwegend objectieven uit de professionele SP-lijn van Tamron. Dat is een heel bewuste keuze: deze serie biedt kwalitatief zeer hoogwaardige lenzen met een bijzonder gunstige prijs-/kwaliteitverhouding. De 24-70 2.8 en de 70-200 2.8 zijn mijn echte werkpaarden. Toch heb ik diverse foto’s in mijn portfolio gemaakt met een Fuji X-S1 compactcamera en die gebruik ik ook nog regelmatig. En voor macrofotografie heb ik heel goede ervaringen met een 50 mm 1.8 lens gecombineerd met een Raynox voorzetlens. Die combinatie kost slechts een paar tientjes en levert uitstekende foto’s op. 

Bewerk je de foto’s, zo ja in welk programma?
Ja, ik bewerk foto’s. Hoofdzakelijk om twee redenen. De eerste is dat ik in RAW fotografeer - bewerken is dan geen optie, maar een must omdat RAW-bestanden zonder bewerking niet bruikbaar zijn. Ik doe dit niet, zoals veel mensen, om de belichting achteraf te corrigeren maar omdat de verscherping en ruisreductie veel gecontroleerder uit te voeren zijn met bewerkingssoftware dan wanneer de camera dat automatisch doet. Uiteindelijk krijg ik dan dus zichtbaar betere foto’s. Voor deze bewerkingen gebruik ik hoofdzakelijk Adobe Lightroom. Verscherpen doe ik in NIK Sharpener Pro 3. Mijn Fuji camera heeft relatief veel last van ruis, hiertegen gebruik ik NIK Dfine 2 in de nabewerking.
De tweede reden voor nabewerking is de zwartwit-omzetting. Ik werk regelmatig foto’s af in zwartwit, dat doe ik in Silver Efex Pro 4. Hiermee heb ik veel meer controle over de omzetting dan wanneer de camera dat voor mij doet. Photoshop gebruik ik zelden - ik heb wel eens een elektriciteitskabel of zo iets uit de lucht verwijderd, die had ik tijdens het fotograferen totaal over het hoofd gezien. En in sommige macrofoto’s moet de kleurverzadiging heel lokaal worden uitgevoerd. Dat gaat ook makkelijker met een laag in Photoshop. Maar meestal heb ik het niet nodig. Heb je een favorite locatie om te fotograferen?
Een favoriete lokatie heb ik niet echt echt, maar als ik voor mijn plezier fotografeer kom ik al snel uit in de natuur. Ik ga graag naar buiten in mijn vrije tijd en dat laat zich erg goed combineren met fotograferen.

Op welke foto ben je het meest trots, en waarom?
Ik ben trots op veel van mijn foto’s, maar het grappige is dat ik het meeste plezier beleef aan het maken er van. Daar zit de uitdaging. Als de foto er eenmaal is dan vind ik het af en toe nog wel leuk om ze terug te kijken maar eigenlijk ben ik alweer bezig met de volgende foto. Het is wel heel erg leuk om te zien dat anderen mijn foto’s gebruiken en er tevreden over zijn. Als ik er toch 1 uit moet kiezen, dan is dat de bijgevoegde foto van een Marokkaanse taxi. Dat is echt een gelukstreffer - de taxi mocht er niet staan, ik mocht daar eigenlijk niet lopen, en er kwam ook nog een politieagent aan. Ik zag de taxi, stelde me de foto ongeveer op deze manier voor en heb ‘m vanaf de heup geschoten. Als hij dan achteraf ook zo blijkt uit te pakken dan geeft dat veel voldoening. Voor mij zit hierin ook de kunst om te accepteren dat een foto niet perfect kan zijn. Ik had geen geweldige camera bij me, was zelf in beweging en het onderwerp ook. Met andere apparatuur, meer tijd en beter licht was er technisch gezien een veel betere foto van te maken. Maar gegeven de omstandigheden was dit het hoogst haalbare en door de schoonheidsfoutjes zijn de spontaniteit en de dynamiek duidelijk zichtbaar.


Wat is je ultieme fotografie droom?Qua onderwerp heb ik geen ‘ultieme fotografiedroom’ en qua apparatuur heb ik uiteraard nog wel een verlanglijstje. Maar bovenal is mijn droom om ooit nog eens zo veel opdrachten te hebben dat ik minder kan gaan werken in mijn vaste baan. Niet omdat ik die baan niet leuk vind, maar wel omdat ik dan nog meer tijd aan het fotograferen kan besteden. Maar ik ben op weg, misschien komt het ooit en tot die tijd heb ik veel plezier!

Nieuwere post Oudere post

2 opmerkingen:

  1. Mooie foto's maak je! een een toffe website heb je!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie quote van quote van Jennifer Barton.
    Je foto's vind ik erg mooi!

    BeantwoordenVerwijderen