Fotograaf | Ansel Adams

Door | 18.6.14 2 reacties
Ansel Adams was een Amerikaans fotograaf. Adams is bekend van zijn indrukwekkende landschapsfoto's in zwart-wit. Hij wordt gezien als een van de meest invloedrijke fotografen van de twintigste eeuw. Adams fotografeerde in de jaren 1944-1958 de nationale parken en kreeg daarvoor drie Guggenheim-prijzen. Hierdoor kreeg hij naam als de bekendste natuurfotograaf van Amerika. -bron wikipedia-

Op de bovenstaande afbeelding zie je Adams, met camera. Kijk naar de camera en bedenk je dan dat het bijna 90 jaar geleden is dat hij de eerste foto heeft gemaakt. Op een hele andere manier dan wij inmiddels gewend zijn. In 1932 richtte hij samen met een paar andere mensen de West Coast Society op, beter bekend als de f/64 group. Je ziet het goed f/64, genoemd naar een diafragma getal. Adams was de bedenker van het "zone-systeem" een methode om door middel van een eigenschap die hij had namelijk, het vermogen om van tevoren te voorspellen hoe een foto er uiteindelijk uit zal gaan zien. En beheersing van het contrast, het maximale te halen uit de capaciteit van de zwart-wit film.

Dit is zijn bekendste werk, Moonrise, Hernandez, New Mexico, 1941

Clearing Winter Storm, Yosemite National Park, 1940

Evening, McDonald-Lake, Glacier National Park, 1942


The Tetons and the Snake River, 1942
Ik vind het echt prachtige foto's helemaal als je bedenkt dat het al zo een tijd geleden is. Zelf vind ik (als de omgeving er is) landschapsfoto's maken ook super om te doen. Ik neem het werk van Ansel Adams daarom ook zeker mee als inspiratie de volgende keer dat ik een landschap wil fotograferen.
Nieuwere post Oudere post

2 opmerkingen:

  1. Ooowh wauwh prachtige plaatjes! heerlijk tijdloos en toch zo speciaal op een of andere manier! heel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja he, ik vind ook dat het iets speciaals heeft om de een of andere reden.

    BeantwoordenVerwijderen