Tutorial | Photoshop actions

Door | 14.4.14 11 reacties
Photoshop actions, misschien heb je er nog nooit van gehoord of misschien gebruik je ze al! Ik denk dat ik pas sinds een jaartje bekend ben met het fenomeen 'actions' en eerlijk, had ik het maar eerder geweten.. dat had ik heel goed op mijn opleiding grafische vormgeving kunnen gebruiken haha!


Je hebt heel veel gratis Photoshop actions deze kan je downloaden, laden in Photoshop en dan zijn ze meteen klaar voor gebruik. Ik zal een voorbeeld geven van hoe dit in zijn werk gaat. De meeste actions zijn voor foto bewerkingen, in mijn voorbeeld gebruik ik ook zo een action. In het Nederlands heet deze functie trouwens 'handelingen' ik gebruik in deze tutorial echter het woord actions.

1. Kies een foto waarbij je een action wil toepassen. Ik heb gekozen voor deze foto.2. Zoek naar een action die jij leuk vind en download deze.
Ik heb gekozen voor de action Instant Vidster en binnen deze action heb ik gekozen voor het 'Vesper' effect.

3. Je hebt nu een .ATN bestand, dit is de action.
4. Ga naar actions, deze staat als het goed is aan de rechter kant tussen je layers, kleuren etc. Mocht actions er nou nog niet tussen staan ga dan naar Venster -> Handelingen (actions in het Engels) en klik deze aan.


5. Nu kunnen we de action toevoegen. Als je bij actions bent klik je op het tekentje die in de onderstaande foto rood omlijnd is.

6. Je krijg nu een aantal opties ga naar Handelingen laden, en open de action die je hebt gedownload

7. Je action staat nu in het lijstje. Er staan vaak al standaard actions tussen. Maar die je net hebt toegevoegd staat onderaan.
8. Klik op het pijltje links van de naam van je action om de map te openen. In mijn geval heb ik keuze uit meerdere actions, dit ziet er zo uit.


9. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is kiezen welke action je wil (als er meerdere keuzes zijn) en op het "play" tekentje onderaan te klikken. Op dat moment wordt de action toegepast! Dit is het eindresultaat van mijn action:


Weetje: Als je binnen de action op het pijltje aan de linker kant klikt, krijg je de stappen te zien die worden gedaan als je op 'play' heb geklikt. Zoals je ziet wordt bij de Vesper action eerst een groep gemaakt bijvoorbeeld. Je ziet ook dat er nog steeds pijltjes voor staan. Klik hierop en je ziet de stappen die de action maakt steeds uitgebreider.


Binnenkort een nieuwe tutorial, maar dan over hoe je zelf een action kan maken wat echt super handig kan zijn!

Gebruik jij al actions?

Nieuwere post Oudere post

11 opmerkingen:

 1. Patoir Blog14-04-2014 11:31

  Ik heb even een vraag, waar kan ik veilig photoshop downloaden? Wauw, wat een verschil met die action erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kan een trial/ proefversie op de website van Adobe downloaden. https://creative.adobe.com/products/photoshop Dit is de enige manier waarbij je zeker weet dat het 'veilig' is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Patoir Blog14-04-2014 11:47

  Bedankt! Hier kan ik dan alle functie's proberen en ik kan het prgramma altijd gebruiken? Of zijn er beperkingen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt toegang tot alle functie. Maar het programma is helaas maar een beperkte tijd te gebruiken omdat het een proefversie is. Een eventueel gratis alternatief voor Photoshop is http://www.gimp.org/ en zo heb je er nog een aantal. Je kan op 'gratis alternatief photoshop' googlen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Patoir Blog14-04-2014 12:14

  Oh, bedankt! Welke heb jij? De betalende versie, of?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik Photoshop. Maar dit komt ook omdat ik een eigen bedrijfje heb en er dus heel veel mee werk. Als je het bijvoorbeeld alleen voor foto's bewerken wil gebruiken kan je net zo goed een alternatief downloaden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Patoir Blog14-04-2014 12:28

  Ok, dan houd ik het bij Photo Filtre Studio X, bedankt voor alle informatie! 3

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Elisabeths Musthaves14-04-2014 14:12

  Echt gaaf! Gebruikte het nog niet maar daar gaat nu verandering in komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ooh dit is echt super handig! dit wist ik nog niet! super handig voor als je dezelfde bewerking over meerdere foto's wilt!

  BeantwoordenVerwijderen