Fotografieles | Sluitertijd

Door | 12.3.14 Laat een reactie achter
De sluitertijd wordt door veel mensen uitgelegd als twee gordijnen. Op het moment dat je op de ontspansknop van jouw camera hebt gedrukt om een foto te maken gaat het eerste gordijn open waardoor de sensor bloot ligt. Daarna klapt het tweede gordijn open, deze bedekt de sensor weer. De tijd die de sensor wordt blootgesteld aan het licht, is de sluitertijd!

Om een duidelijker beeld te geven over wat er gebeurd tijdens het maken van een foto een filmpje die het in slowmotion laat zien.De sluitertijd wordt aangegeven in seconden, of delen van een seconde. Een sluitertijd van 1/500 is bijvoorbeeld korter dan 1/30. Bij de sluitertijd van 1/500 heb je te maken met een snelle sluitertijd. Dit betekend eigenlijk dat er voldoende licht aanwezig is om (snel) een foto met een goede belichting te maken.

Hoe korter de sluitertijd, des te meer het moment wordt 'bevroren' Is de sluitertijd lang kan je beweging(sonscherpte) terug zien op de foto. Dit is leuk om te gebruiken bij bewegende dingen zoals de wieken van een molen, een fontein of zoals in het volgende voorbeeld een (mini) waterval

Deze foto is gemaakt met een korte sluitertijd. (bijvoorbeeld 1/500)

En deze foto is dus gemaakt met een lange sluitertijd (bijvoorbeeld 1/8)

Zon en sluitertijd 
Hou er rekening mee dat als het erg zonnig is er dus heel veel licht in je sensor kan komen. Je sluitertijd moet op deze momenten dus op een hoog getal zoals 1/1000 staan! In het begin zal je veel moeten kijken hoe je foto eruit ziet. Maar op een gegeven moment weet je bij alle omstandigheden wel ongeveer de juiste sluitertijd te kiezen!

Donker en sluitertijd
Omdat het donker is (en je dus weinig licht hebt) moet je werken met een lange sluitertijd zoals 1/8. Wil je bijvoorbeeld lichten van langskomende auto's fotograferen is het vaak mooier als je een nog langere sluitertijd zoals 15" (wat 15 seconde is) gebruikt. Hierdoor krijg je mooie licht strepen. Hiervoor dien je wel echt een statief te gebruiken!

Tot slot nog iets over de BULB-stand. De meeste spiegelreflexcamera's hebben deze stand. Zet je camera op de "M" (Manual) stand en draai de sluitertijd tot 30 seconde (wat meestal de langste sluitertijd is die camera's hebben) Bij sommige camera's kan je echter nog een stapje verder draaien. Dan kom je terecht bij de BULB stand. Dit wil zeggen dat de sluiter open blijft, zolang jij de ontspanknop ingedrukt houdt. Dit is erg leuk voor het fotograferen van vuurwerk, sterren en met een lichtje of sterretjes bijvoorbeeld je naam schrijven!

Deze foto is gemaakt in de BULB-stand
Deze niet maar dit effect met de sterren krijg je wel met de BULB-stand


Canon heeft een leuke online tool waarmee je kan experimenteren met onder andere de sluitertijd! http://www.canonoutsideofauto.ca/play/ er is zelfs een test die je kan doen om te kijken of jij alles al snapt!

Heb je een vraag? Stel hem gerust! :-)
Nieuwere post Oudere post

0 reacties: