Fotografieles | Fotograferen in RAW

Door | 5.3.14 6 reacties
Voor de mensen die graag dingen over fotografie willen leren pak ik eens in de zoveel tijd een onderwerp waar ik uitgebreid over vertel.

Zo kom je vandaag bijvoorbeeld alles te weten over RAW fotografie.Toen ik met fotografie begon wist ik namelijk niet een van het bestaan van RAW af. Nu kan ik me niet voorstellen dat ik het vroeger zonder heb gedaan.
RAW is een bestandsformaat voor een afbeelding net zoals bijvoorbeeld JPG. Een JPG bestand is een foto waarbij de camera al een aantal bewerkingen heeft toegevoegd zoals contrast, belichting en kleur) RAW betekend letterlijk 'ruw' in de zin van 'onbewerkt'. Dit houdt in dat de foto's die je maakt onbewerkt zijn en je dus veel meer mogelijkheden hebt om je foto achteraf te bewerken. Met een voorbeeld van een overbelichte foto laat ik je zien wat je toch nog kan bereiken als je met RAW fotografeert.

Voor en na
Om je camera in te stellen op RAW moet je het volgende doen (bij een canon camera) ga naar menu en dan kwaliteit. Hier zie je een aantal instellingen die je kan kiezen. Kies voor RAW.


Je zal zien dat je nu een stuk minder foto's kan maken maar dat komt doordat RAW geschoten foto's veel groter zijn dan JPG. Dit vind ik dan ook het enige nadeel aan schieten in RAW, de bestandsgrootte. RAW bestanden zijn erg groot en nemen dus veel 'plaats' in beslag op je SD kaartje en je computer. Daarom is het verstandig een kaartje met genoeg geheugen te nemen (ik werk zelf met een SD kaart van 32GB) en een externe harde schijf te kopen voor de opslag van je foto's (zodat je computer niet na een week vol zit) Ook is er natuurlijk de optie om je foto's online op te slaan. Hiervoor kan je bijvoorbeeld Dropbox of Flickr gebruiken. Bij Flickr heb je sinds 2013 zelfs 1 terabyte opslag!

RAW foto's openen en bewerken kan niet met elk programma. Als je een RAW foto (met een canon gemaakt) op je computer zet wordt dit een .CR2 bestand. Om deze te openen gebruik ik zelf Photoshop, dit komt vooral omdat ik een grafische opleiding heb afgerond waarbij ik Photoshop gebruikte en Photoshop nu (een aantal jaar later) weinig geheimen voor me heeft. Echter kun je ook gebruik maken van bijvoorbeeld Lightroom en zelfs Picasa (al heb ik hier geen ervaring mee)

Om jullie een klein idee te geven wat je allemaal kan aanpassen als je een foto in RAW heb gemaakt:
En dit is maar een hele kleine selectie uit wat je allemaal kan doen. De beste manier om dit te leren is proberen, gewoon doen! En mocht je nou ergens niet uitkomen of gewoon iets willen weten, vraag het gerust!

Ik heb ook nog een goede youtube video gevonden over wat RAW is ;) 


Nieuwere post Oudere post

6 opmerkingen:

 1. Handige en nuttige uitleg! Ik vind het ook echt wel een nadeel dat de bestanden dan zo groot zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Ja het is jammer van de grote bestanden. Maar gelukkig zitten er ook veel voordelen aan! :-)

   Verwijderen
 2. Ik fotografeer al een hele tijd in RAW, maar had geen idee dat RAW zoveel voor je foto kon doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had eerst ook geen idee! Maar ben blij dat ik nu weet dat zelfs een 'mislukte' foto soms nog te redden valt ;-)

   Verwijderen
 3. Ik heb eigenlijk nog nooit gefotografeerd in RAW, wist helemaal niet dat dat zoveel scheelde joh. Echt een goede uitleg, misschien ga ik het wel eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen dat je iets aan de uitleg hebt ;-) Ik zou het inderdaad gewoon proberen! Mocht je nog vragen hebben, vraag maar raak!

   Verwijderen