Macro / Close-up filters

Door | 17.3.14 6 reacties
In een van mijn eedere posts had ik het al over een goedkoop alternatief voor een macro lens. Nu een ander goedkoop alternatief die ik afgelopen zaterdag heb uitgetest, Close-up filters!

Het zijn 4 filters die je op je camera 'schroeft' net als bijvoorbeeld een uv-filter. Zoals te zien is op de foto heb ik een +1 +2 +4 en +10. Ik heb ze voor mijn Tamron Telelens en daarom hebben de filters een diameter van 62mm. Maar ze zijn ook in andere diameters, bijvoorbeeld 52mm, te koop. Je krijgt ze in een zwart tasje met klittenband. Als je dit tasje opent zitten er 4 verschillende vakjes in voor elke filter 1 dus. Voor ongeveer €10,00 heb je al een mooie set via Ebay!


En nu testen! Afgelopen zaterdag ben ik met mijn vriend naar het Amsterdamse bos gegaan. Ik mijn Foto Post zag je al een aantal foto's die ik toen heb kunnen maken. Maar natuurlijk ging het erom dat ik deze close-up lenzen wou testen. Ik heb niet ingezoomd toen de close-up filters op mijn lens zaten. Dit is wel mogelijk maar maakt het (vind ik) moeilijker om een goede foto te maken. Je krijgt namelijk ook een kleiner focus gebied als je met macro werkt. Zie hier het resultaat:

Telelens zonder in te zoomen
Telelens 300mm zoom
Close-up +1 - Je ziet meteen al dat dit een groot verschil is in vergelijking met de eerste foto (telelens zonder zoom)
Close-up +2 - Dat komt al dichter in de buurt van een macro foto!
close-up +4
Ik denk dat deze close-up filter het beste resultaat biedt. Je ziet duidelijk de vergroting en de kwaliteit gaat niet (veel) achteruit door de filter. Als je goed kijkt zie je zelfs 2 insecten zitten. Deze zijn wel onscherp. Omdat je met macro werkt heb je een klein focuspunt.

Tip: Wil je een macro foto met meer scherpte? Neem een standpunt aan en maak meerdere foto's van hetzelfde onderwerp maar met verschillende focuspunten. Plaats deze achteraf over elkaar en je hebt een macro foto met meer schepte!

close-up +10
Hier werd het wel erg moeilijk om te focussen! Autofocus was niet meer te gebruiken. Wat voor mij het beste werkte was met autofocus ongeveer op de juiste scherpte mikken, overschakelen naar handmatig focussen en dan is het een kwestie van een beetje naar voor en achter bewegen met je camera. Je ziet wel echt duidelijk de stampers van de bloem en een insect!

Wat je ook zag op de foto gemaakt met de close-up 10+ filter is een randje om de bloem blaadjes. Dit was eerst een stuk meer aanwezig maar heb ik in Photoshop kunnen verminderen. Dit komt ook doordat het heeell zonnig was maar ook een beetje door de filter zelf. Je kan het ook meer wegkrijgen dan ik nu heb gedaan, dus een heel groot probleem is het niet maar wel een minpuntje! En die moeten ook genoemd worden.


Conclusie: Voor €10,00 is dit echt een te gekke accessoire voor je camera!
Bijvoorbeeld om te kijken of macro fotografie echt iets voor jou is, voordat je een dure lens aanschaft! Ik ben er heel tevreden mee en zal het zeker nog vaker gaan gebruiken.

Nieuwere post Oudere post

6 opmerkingen:

 1. Wat een mooie foto's!

  http://kimmsanity.weebly.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. vanzoelenfotografie25-03-2014 14:43

  Ik heb ze ook, alleen van een ander merkje, haha! ik vind ze ook echt leuk om zo eens te proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, het zijn echt fijne dingetjes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Nina,
  Bedankt voor de handige informatie. Ik wil graag zoiets aanschaffen en dit laat goed zien wat het effect is.
  Ik ben trouwens nieuw op je blog en ik zie al veel leuke artikelen die ik zeker eens wil gaan lezen.
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Senna,
  Wat fijn dat je iets aan de informatie hebt! Mocht je ergens vragen over hebben, stel ze gerust!

  BeantwoordenVerwijderen