Fotografieles | Diafragma

Door | 26.3.14 10 reacties
Over sluitertijd en ISO-waarde heb ik het al gehad. Dit zijn 2 van de 3 belangrijkste instellingen van je camera waarmee je kunt beïnvloeden hoe een foto eruit komt te zien. Vandaag komt nummer 3 aan bod, diafragma!


De werking van de diafragma kun je eenvoudig zien met je hand. Als je een rondje maakt met je hand heb je een groot diafragma. Als je vervolgens al je vingers naar de binnenkant van je hand schuift wordt het gat kleiner waardoor er ook minder licht door kan, dan heb je een klein diafragma.Diafragma wordt in f-waarde uitgedrukt. Deze f-waarden kunnen laag zijn, zoals bijvoorbeeld f/4.0 of hoog f22. Hoe lager de f-waarde, hoe groter het diafragma. Dit kan best verwarrend zijn. Bij een lagere diafragma komt er dus meer licht binnen dan bij een hogere diafragma. Hieronder een illustratie om een duidelijker beeld te krijgen. Ook heb ik een voorbeeld foto gemaakt met 2 verschillende diafragma standen, om jullie zo duidelijk mogelijk te laten zien hoe diafragma nou werkt!

Ezelsbruggetje: Denk aan de werking van de pupil van je oog als je moet kiezen of je een groot of klein diafragmagetal moet kiezen. Als je in een donkere ruimte bent is je pupil groter (groot diafragmagetal) dan als je in een hele lichte omgeving bent (klein diafragmagetal)

 f/4.0                                            f/16
Scherptediepte
De scherptediepte is het gebied dat scherp is binnen je foto. Met het diafragma regel je niet alleen de hoeveelheid doorgelaten licht maar ook de scherptediepte. Een klein diafragmagetal (grote opening) zorgt ook voor een kleinere scherptediepte in je foto. Wil je je juist veel scherpte in je foto, dan dien je te kiezen voor een hoog diafragmagetal.

Dat was hem weer! Ik hoop dat jullie nu iets meer te weten zijn gekomen over wat diafragma is. Mochten jullie nog vragen hebben, hoor ik het graag!

Let jij altijd op de stand van je diafragma?

Nieuwere post Oudere post

10 opmerkingen:

 1. Handig en leuk, dit soort artikelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Rui Jun Luong27-03-2014 08:15

  Zelf heb ik geen spiegelreflex camera, maar op school werk ik wel met zulke camera's. Het is handig als je zo'n camera hebt! Je hebt het goed uitgelegt. :)

  http://www.fuckhighclass.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. duidelijke uitleg! ik vind het alleen heel irritante met het kleine getal grote opening haha! heel verwarrend soms haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, verwarrend is het zeker haha. Fijn om te horen dat de uitleg duidelijk voor je was :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een goede duidelijke serie. Vond de link naar canon ook super handig (in je eerste uitleg over sluitertijd). Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd de M-mode (Manual) zodat ik ze allebei kan instellen! Zo kan ik zelf bepalen hoeveel scherptediepte ik wil creëren (met de diafragma) en dan kijk ik welke sluitertijd daar het beste bij past.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt me geïnspireerd, nogmaals dank! :) http://www.moreplease.nl/2014/04/hiephoi-de-3-belangrijkste-settings-van-je-fototoestel-simpel-uitgelegd/

  BeantwoordenVerwijderen