Fotografieles #3 | ISO

Door | 22.3.14 2 reacties
ISO, vroeger keek ik er amper naar. De ISO-waarde stond bij mij altijd op automatisch. Maar nu ik weet wat het inhoud en doet met je foto’s let ik er altijd op, net als de sluitertijd waar ik het de vorige keer over heb gehad en de diafragma waar binnenkort ook nog een lesje over komt!


De lichtgevoeligheid van de film/beeldsensor wordt de ISO-waarde genoemd. De ISO-waarde is eigenlijk de hoeveelheid licht die nodig is om een goede foto te maken. Bij veel licht kan je makkelijk een lage ISO-waarde kiezen. Maar als het donker is werkt een hogere ISO-waarde veel beter, hier zit echter wel een nadeel aan ruis.

Hoe hoger de ISO-waarde hoe meer ruis/korreligheid in je foto en dat willen we natuurlijk niet! Nou ontkom je er soms niet aan om de ISO-waarde wat hoger te zetten omdat het anders te donker is om een foto te maken. Maar om een goede, scherpe foto te krijgen kan je toch echt beter voor een lage ISO-waarde gaan. Mijn camera (Canon 600D) heb ik eigenlijk altijd op 100-200 staan. Maar ik fotografeer dan ook heel vaak buiten waar meestal genoeg omgevingslicht is voor een lage ISO-waarde. Is het toch iets te donker en moet ik mijn sluitertijd bijvoorbeeld echt heel laag zetten om een goed belichte foto te maken ga ik een stapje omhoog. Hoger dan 400 ga ik eigenlijk zelden, alhoewel de ISO-waarde op mijn camera tot 6400 gaat! In dit voorbeeld zie je wat een hoge ISO-waarde met je foto doet. Wanneer je een foto op ware grootte bekijkt zie je het verschil nog beter. Maar dit zegt al genoeg denk ik!Zoals je ziet heeft de foto geschoten met een ISO-waarde van 6400 erg veel ruis. Is het echt te donker voor een lage ISO-waarde, dan kan je er voor kiezen te fotograferen met een lange sluitertijd (op statief!) Wat je ook altijd nog kan doen is je flitser gebruiken natuurlijk!
Nieuwere post Oudere post

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke blog heb je! Ik ben steeds meer aan het oefenen met fotograferen en ben aan het sparen voor een goede camera. Maar ik kan nog veel leren over fotograferen dus heel interessant om hier over te kunnen lezen op jou blog! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel! Ga vooral door met oefenen en heel leuk om te horen dat je iets aan de informatie op mijn blog hebt! Mocht je ooit een vraag hebben, ik help je graag ;)

    BeantwoordenVerwijderen