Avond- en nachtfotografie

Door | 13.3.14 2 reacties
Als het donker is, moet je op hele andere dingen letten dan als je overdag fotografeert. Natuurlijk had ik het al wel eens gedaan maar eigenlijk probeerde ik maar wat met de hoop dat de foto mooi zou worden ;-). Het is natuurlijk een stuk leuker als je ook echt weet wat je doet! Daarom was ik heel blij met de workshop nachtfotografie bij doenenco die ik voor mijn verjaardag cadeau had gekregen! En ik had meteen een leuk cadeautje voor Kerst voor mijn vriend die ook fotografeert. Ik heb hem ook de workshop gegeven zodat we deze samen konden doen.

Wat ik mee had
- Camera Canon 600D
- Canon EFS 18-55mm lens
- Tamron SP 70-300mm f/4-5.6
- Statief
- Afstandsbediening (voor ontspanknop)
- Regenhoes (het was een beetje regenachtig)

De workshop vond plaats in Amsterdam waar op dat moment het Amsterdam Light Festival nog aan de gang was. Heel leuk voor de foto's dus! Om 19:00 uur moesten we ons ergens verzamelen. We hadden geen idee wat we moesten verwachten alleen dat de workshop 4 uur zou duren. Al snel was iedereen er en gingen we wat drinken om kennis te maken en te horen wat we van deze workshop konden verwachten!

We waren met een groep van ongeveer 12 personen. Degene die de workshop gaf legde eerst de basis dingen uit van avond- en nachtfotografie. Hij vertelde dingen zoals:

Gebruik een statief
Dit is nodig omdat je al snel met een lange sluitertijd moet fotograferen als het donker is en je anders je camera dus (te) lang stil moet houden. Uit de hand is dat eigenlijk niet te doen.

Gebruik de zelfontspanner of een afstandsbediening
Dit is om nog zekerder te zijn dat op het moment dat je de foto maakt, je camera helemaal stabiel is en er dus geen beweging zichtbaar is op je foto. Je raakt je camera dus niet aan op het moment dat de foto gemaakt wordt.

Zet je beeldstabilisator uit
Ja, je hoort het goed! Omdat je al werkt met een statief en de zelfontspanner en/of afstandsbediening staat je camera al helemaal stil. Als je toch je stabilisator aan laat staan kan dat zorgen voor wat onscherpere foto's omdat (ondanks je camera stil staat) je objectief (lens) toch gaat proberen het beeld stil te krijgen. En dat willen we natuurlijk niet!

Let op je sluitertijd en diafragma -zie mijn mini les fotografie|sluitertijd-
Hoe langer de sluitertijd van je camera, des te meer licht er wordt opgevangen. Omdat je nu bezig bent met avond- en nachtfotografie is het natuurlijk donker en is een lange sluitertijd dus noodzakelijk. De diafragma waarde die hij aanraadden was F11 of hoger. Wanneer je meer scherptediepte in je foto wilt gebruik je een klein diafragma (wat dus een groot diafragma getal zoals F18 is).

Speel met je witbalans
Witbalans is iets wat ik eigenlijk altijd op automatisch had staan omdat ik dacht 'dat verander ik achteraf wel' en dat kan ook. Maar toen ik het verschil zag tussen de verschillende witbalans instellingen vond ik het erg leuk om daar ter plekke mee te experimenteren.

Natuurlijk is er nog meer verteld. Maar dit zijn wel de belangrijkste punten die je moet weten als je aan avond- en nacht fotografie gaat beginnen. De "workshop meneer" had een leuke route voorbereid die ons door het centrum van Amsterdam heel leidde. Het was een erg leuke ervaring, super gezellig en ik heb veel geleerd! Dit zijn een aantal foto's die ik heb gemaakt:


De lichtstrepen die je over het water ziet lopen is van een voorbij varende rondvaartboot! Dit effect heb ik gekregen door een groot diafragma getal te gebruiken en een lange sluitertijd.

Tijdens de workshop werd uitgelegd hoe je dit (bovenstaande) effect creëert. Heel simpel eigenlijk. Zet je camera op een lange sluitertijd en zoom langzaam in en dan weer uit. En voilá!

Nieuwere post Oudere post

2 opmerkingen:

  1. Mandy de Beer25-03-2014 14:43

    Erg goede tips en de foto's die je hebt gemaakt zijn prachtig! Ik vind het zelf heel moeilijk om in het donker te fotograferen, dus deze tips ga ik zeker onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankje! Als je binnenkort foto's gaat maken zou ik het heel leuk vinden de resultaten te zien! Mocht je nog vragen hebben, laat het me weten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen